Mami zazpívejme si

7.září 2022  |   Milena Volfová  |   395x  |  

InspiracePro rodiče / Napsal Mgr. Eva Pekařová

Zpíváte si rádi se svými dětmi? Je škoda, že se v dnešní době chuť zpívat často vytrácí a zpěv dětem je mnohdy nahrazený tím, že jim písničku prostě pustíme nahranou. Přitom zpěv je stejně jako řeč pro člověka přirozenou aktivitou. Dovoluje nám se vyjádřit, vyjádřit své emoce, uvolnit napětí, navodit pocit relaxace.

Už malé miminka jsou fascinovány zpěvem. Nic tak spolehlivě neuklidní novorozence jako zpívání. Maminky to podvědomě cítí, a proto je také řeč s miminky specifická. Je melodická a připomíná do jisté míry „zpívání“.

Důležitým a nenahraditelným obdobím je zpívání ukolébavek dětem. Není vůbec důležité, jestli zpívat umíte, nebo ne. Děti vnímají hlavně pocit sounáležitosti s maminkou, vytvářejí si citovou vazbu. Vnímají pocit jistoty, lásky a bezpečí. A to má pozitivní vliv na jejich emocionální vývoj. Děti, kterým doma rodiče nezpívají, jsou citově ochuzovány.

Zpívání dětem a s dětmi má vliv na rozvoj řeči. Už malé miminko sleduje maminku při zpívání, pozoruje pohyb jejích rtů, naslouchá jejímu hlasu. Samo se pak snaží napodobovat pohyby mluvidel, modulovat hlas. Děti mají rády krátké rytmické písničky, v nichž se slova často opakují. To je učí rytmickému cítění. Pomocí písniček si osvojují slovní zásobu, cvičí si paměť. Aby si mohly písničku zazpívat, musí si zapamatovat nejen text, ale také melodii.

Dalším pozitivním přínosem zpěvu je prohloubení dýchání a tím lepší okysličení organismu. Zpěv může pomoct také k překonání komunikačních zábran. Navozuje pocit uvolnění, radosti, vyvolává v nás pozitivní emoce. Využívá se například i při terapii koktavosti.

Odhoďme tedy zábrany a pojďme si s našimi dětmi společně zazpívat. Žádná sebelepší písnička puštěná dětem z reproduktoru nenahradí radost dětí ze společné aktivity, kterou si naplno užijeme.

 

Grafika - květina
Aktuality
Zveřejněno: 6.7.2021
Vítáme vás na stránkách MŠ

Naším cílem je vytvářet rodinné prostředí, aby se děti cítily bezpečně a spokojeně, vřelý a individuální přístup, hledat možnosti propojení rodinné a školní výchovy.

Aby se školka stala místem spokojeného a šťastného dětství, místem kam se děti i rodiče rádi vrací.

VŠICHNI JSME TU KAMARÁDI, POMÁHÁME SOBĚ RÁDI

Zobrazit vše

Grafika - květina
Kontakty

Mateřská škola Siřejovice

Siřejovice 61,
410 02  Siřejovice
IČ: 71294813
606 030 161
ms.sirejovice@seznam.cz
yhix2br

Zobrazit kontakty a mapu

MAP vzdělávání pro ORP Lovosice II Obec Siřejovice